Świąteczna strucla makowa
Składniki
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra letniego mleka
2 jajka
150g masła
35g pokruszonych lub pokrojonych migdałów
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
Nadzienie:
250g mielonego maku
1/2 litra mleka
1 paczka budyniu waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
1 żółtko
100g cukru
Lukier:
200g cukru pudru
1 białko
sok z 1 cytryny..... Ciasto:
Przesiać mąkę do miski (wcześniej odłożyć jedną łyżkę mąki). W mące zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże,dodać 1 łyżkę cukru,wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Tak zrobiony rozczyn oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy jajka, pozostały cukier masło, migdały, skórkę cytrynową,sól,wyrobić z mąką i rozczynem na drożdżowe ciasto. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 40 minut, aż do wyrośnięcia. Nadzienie:
Aby przygotować nadzienie z maku, należy gotować mak i1,5 szklanki mleka gotować razem na małym ogniu,aby mak dobrze napęczniał. Następnie mieszamy budyń z 1/2 litra mleka,masłem,żółtkiem i cukrem. Dodajemy całość do masy makowej i stale mieszając raz zagotować a następnie ostudzić.Ciasto drożdżowe wykładamy na oprószonej mąką powierzchni i wałkujemy na grubość 1 cm. Całą masę makową rozsmarowujemy równomiernie po całym cieście Dwa dłuższe boki ciasta zwijamy od zewnątrz do środka. Zwiniętą struclę ułożyć na natłuszczonej wcześniej blaszce i ponownie
pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-45 minut w temperaturze 200°C.
Lukier:
Cukier puder przesiać i utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Ciasto smarować polewą lukrową kiedy jest jeszcze ciepłe.


  PRZEJDŹ NA FORUM