Świąteczna strucla makowa |
Składniki 500g mąki 30g drożdży 50g cukru 1/4 litra letniego mleka 2 jajka 150g masła 35g pokruszonych lub pokrojonych migdałów skórka starta z 1 cytryny szczypta soli Nadzienie: 250g mielonego maku 1/2 litra mleka 1 paczka budyniu waniliowego 1 łyżka miękkiego masła 1 żółtko 100g cukru Lukier: 200g cukru pudru 1 białko sok z 1 cytryny..... Ciasto: Przesiać mąkę do miski (wcześniej odłożyć jedną łyżkę mąki). W mące zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże,dodać 1 łyżkę cukru,wlać mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Tak zrobiony rozczyn oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy jajka, pozostały cukier masło, migdały, skórkę cytrynową,sól,wyrobić z mąką i rozczynem na drożdżowe ciasto. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż powstaną w nim pęcherzyki powietrza. Po dokładnym wyrobieniu odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 40 minut, aż do wyrośnięcia. Nadzienie: Aby przygotować nadzienie z maku, należy gotować mak i1,5 szklanki mleka gotować razem na małym ogniu,aby mak dobrze napęczniał. Następnie mieszamy budyń z 1/2 litra mleka,masłem,żółtkiem i cukrem. Dodajemy całość do masy makowej i stale mieszając raz zagotować a następnie ostudzić.Ciasto drożdżowe wykładamy na oprószonej mąką powierzchni i wałkujemy na grubość 1 cm. Całą masę makową rozsmarowujemy równomiernie po całym cieście Dwa dłuższe boki ciasta zwijamy od zewnątrz do środka. Zwiniętą struclę ułożyć na natłuszczonej wcześniej blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35-45 minut w temperaturze 200°C. Lukier: Cukier puder przesiać i utrzeć z białkiem i sokiem z cytryny. Ciasto smarować polewą lukrową kiedy jest jeszcze ciepłe. |