Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie
Składniki:
300 g miodu
120 g masła
600 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¼, łyżeczki soli
1 łyżka ciemnego kakao
3 łyżki przyprawy do pierników
1 jajko

Lukier królewski: białko jajka kurzego, cukier puder..... Sposób przygotowania:
1. Pierniczki miękkie - przepis prosty:
W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia.
2. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.
3. Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło z miodem i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników (wyrabiam łopatkami do ciasta drożdżowego ). Ciasto na pierniczki miękkie powinno być jednolite i miękkie.
4. Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
5. Lukier: białko połączyć z cukrem pudrem w misce tak aby nie było grudek a lukier miał lekko gęstą konsystencje i polukrować ostudzone pierniczki miękkie.


  PRZEJDŹ NA FORUM