Zapiekanka ze szpinakiem
Składniki:
30 dag makaronu świderki lub rurki,
40 dag świeżych lub 25 dag mrożonych liści szpinaku,
łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
150 ml śmietany,
2 jajka,
10 dag sera z niebieską pleśnią,
2 łyżki startego parmezanu,
sól,
pieprz...... Przygotowanie:
Zapiekanka ze szpinakiem to wyjątkowo smaczne danie. Możesz ją przygotować jako lasagne ze szpinakiem, polaną beszamelem i posypaną parmezanem lub zrobić nieco prostszą wersję. My proponujemy dodać do niej ser z niebieską pleśnią, który ma mocny aromat idealnie pasujący do szpinaku.

Zapiekanki makaronowe robi się wyjątkowo szybko. Wystarczy podgotować makaron, dodać ulubione warzywa i mięso i... gotowe. Jak zrobić idealną zapiekankę ze szpinakiem?

Makaron ugotuj al dente, czyli na ząb.
Szpinak zblanszuj na patelni z dodatkiem masła. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, wcześniej wyjmij go z zamrażarki.
Dodaj do szpinaku ser z niebieską pleśnią oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj z ugotowanym makaronem. W misce dokładnie wymieszaj jajka ze śmietaną oraz startym parmezanem.
Przełóż makaron ze szpinakiem do naczynia żaroodpornego i polej masą jajeczną.
Zapiekankę ze szpinakiem piecz w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Jej wierzch powinien być równomiernie zrumieniony. Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM