Placek daktylowy z bananem
Składniki:
Placek daktylowy z bananem
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
60 dag. margaryny do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
3 jajka,
25 dag. posiekanych daktyli,
1 duży banan,
sok z cytryny świeżej,
łyżeczka cukru brązowego do posypania,
tłuszcz do formy,
bułka tarta lub manna do wysypania..... Sposób przygotowania:
Placek daktylowy z bananem
Daktyle wypestkować i posiekać na paseczki, a banana opłukać ze skórką i obrać, obcinając ciemne końce, ale nie kroić, bo pójdzie cały do pieczenia. Skropić go za to sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Margarynę z cukrem dodać do komory miksera i zmiksować, potem dodawać po jednym jajku stopniowo, by masa się nie zwarzyła szybko. Zmiksować na średnich obrotach i wyłączyć mikser na kwadrans, Mąkę odmierzyć i przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do komory z pozostałymi składnikami, dodając daktyle i ponownie zmiksować, ale na zwiększonych obrotach.

Następnie blachę lub tortownicę natłuścić, wysypać bułką tartą lub manną, po czym wylać masę na dno i na środek włożyć całego banana,posypując go łyżeczką brązowego cukru po wierzchu, a że owoc był skropiony sokiem, cukier nie powinien opadać.

Wstawić formę do nagrzanego do 175-180 st. C piekarnika i piec z 45-50 min. Po upieczeniuwyjąć blachę z ciastem i ostudzić.

Potem pokroić i podawać na talerzykach deserowwych i jeść.


  PRZEJDŹ NA FORUM