keks z jabłkami
Składniki na keksówkę 25 x 12 cm

120 g masła
3 jajka w temp. pokojowej kl. L
1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.)
2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii
2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców
1 duże jabłko
1/4 łyżeczki cynamonu
kilka kropel esencji waniliowej.... Sposób przygotowania:
1. Keks - przepis:
Wszystkie produkty na keks wilgotny powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, esencję waniliową i miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
Następnie dodajemy do masy na ciasto keks, bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem.

Pyszny keks pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 60-70 minut. Patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy !


  PRZEJDŹ NA FORUM