Cynamonowe kopytka na słodko
Składniki:
Kopytka:
- 70 dag ziemniaków,
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka masła,
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny.
Ponadto:
- ok. 5 dag masła do polania,
- 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego),
- łyżka cynamonu.... Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj, osącz, przeciśnij przez praskę, dodaj
masło, ugnieć.
Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1/2 łyżeczki
startej na tarce o drobnych oczkach skórki z cytryny, zagnieć gładkie
ciasto. Z ciasta uformuj wałek, pokrój na ukośne kawałki. Wrzucaj na
posolony wrzątek, gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia.
2. Masło stop. Cukier wymieszaj z cynamonem. Ugotowane kopytka wyjmij
łyżką cedzakową, wykładaj na talerze, polewaj stopionym masłem i
posyp cukrem z cynamonem.


  PRZEJDŹ NA FORUM