Śledzie pod pierzynką z buraczkami |
Przepis na śledzie pod pierzynką z buraczkami krok po krokuSkładniki Śledź filet 300 g Cebula 70 g 1 średnia sztuka Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki Buraki gotowane 500 g 3 sztuki Ziemniaki ugotowane 370 g 3 sztuki Ogórek kiszony 250 g 4 sztuki Jajko 3 szt. 3 sztuki Szczypiorek 40 g 2 garści Majonez 40 g 4 łyżki Przyprawy sól, pieprz To będzie niezbędne garnek, duża miska Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Śledzie wymieszaj z cebulą i ułóż w misce. W oddzielnych garnkach ugotuj ziemniaki i buraki w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę. Na warstwie śledzi ułóż kolejno warstwę ogórków, ziemniaków i buraczków. Posmaruj majonezem. Ułóż jajka pokrojone w kostkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem. |