Semifreddo śmietankowo-miodowe z rabarbarem
Składniki:

50 ml miodu,
2 żółtka,
1 jajko,
150 ml śmietany 36%,
4 łyżeczki konfitury rabarbarowej..... Sposób przygotowania:

Miód i jajka wkładamy do miski. Nastawiamy kąpiel wodną. Na niej ubijamy jajka z miodem tak długo, aż uzyskamy gęsty, napowietrzony i jasnożółty krem. Ściągamy znad pary i ubijamy dalej aż do schłodzenia do temperatury pokojowej. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Ubijamy na sztywno śmietanę. Szpatułką delikatnie łączymy obie masy, mieszając od spodu na górę. Kiedy całość ma jednolity kolor, przelewamy do słoiczków, miseczek lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Mrozimy przez minimum 6 godzin. Tuż przed serwowaniem nakładamy łyżeczkę konfitury rabarbarowej dla każdego.


  PRZEJDŹ NA FORUM