Kurczak z pieca nacierany szałwią z cytrynową ricottą
Składniki:

1 ekologiczny kurczak (2–2,5 kg),
4 ząbki czosnku,
pęczek szałwii,
150 ml oliwy,
1 duża cytryna,
150 g ricotty,
60 ml śmietany 36%,
sól, pieprz.... Sposób przygotowania:

Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Siekamy szałwię, czosnek i dodajemy do oliwy. Ścieramy skórkę z cytryny, której użyjemy później. Z pozostałej części cytryny wyciskamy sok do oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Nacieramy kurczaka w środku i na skórze. Wstawiamy do pieca w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez półtorej godziny, do uzyskania złocistej i chrupkiej skórki. Ricottę ubijamy delikatnie ze śmietaną, skórką z cytryny i dopieszczamy solą i pieprzem. Podajemy kurczaka z całą oliwą, która nabrała wspaniałego aromatu i można w niej zamoczyć kromkę dobrego chleba, oraz z ubijaną cytrynową ricottą.


  PRZEJDŹ NA FORUM