Sałatka z opiekaną sielawą, pomidorami, jajkiem na twardo i oliwkami
Składniki:

2 jajka,
2 sielawy lub 1 mała makrela,
2 łyżki oleju,
1 łyżka mąki pszennej,
2 duże dojrzałe pomidory,
6 oliwek kalamata,
1 mała czerwona cebula,
sól,
2 łyżki oliwy,
sok z 0,5 cytryny,
mały ząbek czosnku,
sól w płatkach,
świeżo mielony czarny pieprz.... Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy. Filetujemy ryby, myjemy i wycieramy. Posypujemy je odrobiną soli i obtaczamy w mące — zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy na oleju z obu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru. Rybę odsączamy na papierze. Dajemy ostygnąć i ściągamy filety z ości.

Pomidory kroimy w plastry i układamy na półmisku. Jajka kroimy na połówki i wrzucamy na pomidory. Teraz ryba i oliwki. Kroimy cebulę w bardzo cienkie plastry i układamy kółka na już prawie gotowym półmisku. Szybki dressing – kroimy w bardzo cienkie plasterki czosnek, zalewamy go oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy i polewamy po całym półmisku. Na koniec kilka szczypt soli w płatkach i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.


  PRZEJDŹ NA FORUM