Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym
Składniki na ciasto naleśnikowe:
750 ml mleka,
3 jajka,
300 g mąki pszennej,
olej do smażenia.

Składniki na masę serową:
250 g twarogu półtłustego,
400 g waniliowego serka homogenizowanego,
1 łyżka cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku). Składniki na masę śmietanową:
150 ml śmietanki kremówki 30%,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku).

Składniki na sos malinowy:
400 g malin (mogą być mrożone),
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody,
cukier do smaku.

Dodatkowo:
cukier puder do posypania.... W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.
Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników. Akurat na dwie warstwy ułożone w formie.
Przygotować masę serową. Twaróg dokładnie rozetrzeć blenderem ręcznym lub mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać po 1 łyżce masy serowej i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie.
Ze składników na masę śmietanową przygotować miksturę do zalania naleśników, zaczynając od rozbełtania jajka widelcem, a następnie dodając pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Przygotowane wcześniej naleśniki, zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.
W międzyczasie można przygotować sos malinowy. Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Odstawić do przestudzenia. Jeżeli chcielibyśmy, żeby sos był gładszy, można całość zmiksować jeszcze blenderem ręcznym.
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem i polać sosem malinowym.


  PRZEJDŹ NA FORUM