Babka mocno orzechowa z kawałkami czekolady
Składniki na babka mocno orzechowa z kawałkami czekolady
25 dag cukru
20 dag masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
18 dag mieszanki orzechów - włoskich, nerkowców, migdałów
12 dag mąki pszennej
10 dag czekolady gorzkiej (1 tabliczka)
5 jajek
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 łyżeczki cynamonu

lukier cytrynowy:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny do podania 2 łyżki posiekanych orzechów - włoskich, nerkowców, migdałów.... Przygotowanie dania babka mocno orzechowa z kawałkami czekolady

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz bułkę tartą.
Orzechy zmiel. Czekoladę posiekaj. Masło rozpuść w rondelku.
Jajka wbij do miski i dodaj cukier. Utrzyj na puszystą masę.
Dodaj aromat migdałowy i miksuj minutę.
Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Miksuj 2-3 minuty, aż składniki się ze sobą połączą.
Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, zmielone orzechy i posiekaną czekoladę.
Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 50-55 minut (do suchego patyczka).
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Kiedy babka stygnie przygotuj lukier. Sok z cytryny wymieszaj z cukrem puder.
Babkę polej lukrem i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw na 20 minut. Pokrój na porcje.
Podawaj na deser wesoły


  PRZEJDŹ NA FORUM