Kurczak pod kołderka z ciasta francuskiego
SKŁADNIKI
piersi z kurczaka 1 szt
pieczarki 100 g
ciasto francuskie 1 szt
cebula 1/2
mąka pszenna 1 łyżka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
śmietana 12% 1 łyżka
bulion 150 ml
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku..... SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kroki postępowania
KROK 1 Na patelni smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka.
KROK 2 Dodajemy do kurczaka posiekaną cebulę, pora i pieczarki. Smażymy razem ok 3-4
min.
KROK 3 Następnie dodajemy mąkę, musztardę i śmietanę, wlewamy bulion i mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dusimy razem aż
sos zgęstnieje około 2-3 min.
KROK 4 Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego prostokąt o wymiarach większych niż
forma w której będziemy zapiekać kurczaka. Nacinamy lekko nożem powierzchnie ciasta. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurczaka z sosem. Na wierz
nakładamy ciasto francuskie. Brzegi ciasta wywijamy wg uznania.
KROK 5 Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 200 C około 15 min.


  PRZEJDŹ NA FORUM