bułeczki truskawczanki z truskawkami
SKŁADNIKI

1x
2x
3x
ciasto:
25 g drożdży świeżych
150 ml mleka (niecałe 2/3 szklanki)
75 g cukru (1/3 szklanki)
300 g mąki (2 szklanki) + trochę do podsypywania
60 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
3 żółtka - użyłam z jajek L
300 g truskawek drobno pokrojonych
kruszonka:
50 g cukru (1/4 szklanki)
50 g mąki (1/3 szklanki)
20 g masła (czubata łyżka)
dodatkowo:
1 jajko roztrzepane.....INSTRUKCJA

Mleko podgrzej krótko - tylko tyle, aby było letnie.
Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj.
Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut - aż urośnie i zgęstnieje.
W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru - tak aby powstał jasny, gęsty mus.
Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
Wyrób ciasto - nie dodawaj więcej mąki - ciasto będzie lekko klejące.
Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki.
Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje.
Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto.
Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu - zachowaj odstęp między bułeczkami.
Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
W miedzy czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką (składniki kruszonki połącz razem z misce - wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką).
Piecz bułeczki przez około 15 minut - do zezłocenia. Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe bardzo szczęśliwy


  PRZEJDŹ NA FORUM