Zupa chrzanowa
2pory
2korzenie pietruszki
2małe ziemniaki
2cebule
0.5selera
2 lwody
200 mlśmietanki kremówki
200 gwędzonego boczku
1łyżeczka majeranku
1ząbek czosnku
1liść laurowy
2ziarna ziela angielskiego
4ziarna czarnego pieprzu
4łyżki tartego chrzanu
sól, pieprz
Do dekoracji
jajka ugotowane na twardo....Jak przygotować?
Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.

Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.

Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.

Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.


  PRZEJDŹ NA FORUM