PIECZONA ALASKA
115g zmiękczonego masła
do smarowania
115g cukru pudru
2 duże jajka z wolnego wybiegu
85g mąki do samodzielnego podnoszenia
25g kakao w proszku
1-2 łyżki mleka
Do polewy Alaski

4 duże białka jaj z wolnego wybiegu
170g cukru pudru
75ml likieru amaretto
225g malin
500ml dobrej jakości lodów waniliowych w wannie
1 baton Crunchie (34g), rozgnieciony.....PIECZONA ALASKA PRZEPIS
Piekarnik rozgrzać do 190 ° C / wentylator 170 ° C / gaz 5. Nasmarować i wyłożyć podstawę okrągłą formą do ciasta o średnicy 20 cm. Używając miksera lub elektrycznej trzepaczki ręcznej, utrzyj masło i cukier na lekką i puszystą masę. Dodawać jajka po 1, ubijając po każdym dodaniu. Przesiej mąkę i kakao i delikatnie wymieszaj, dodając tyle mleka, aby uzyskać miękką konsystencję. Łyżką równomiernie włożyć do formy i piec przez 20 minut lub do momentu, aż szpikulec włożony w środek wyjdzie czysty. Fajnie całkowicie.
Krótko przed podaniem rozgrzać piekarnik do 240 ° C / wentylator 220 ° C / gaz 9. Za pomocą elektrycznej ręcznej trzepaczki ubić białka na sztywną pianę. Wlać powoli cukier, cały czas ubijając, aż beza będzie błyszcząca.
Umieść ciasto czekoladowe na środku płytkiego, żaroodpornego naczynia i nakłuj go cienkim szpikulcem. Skropić amaretto i polać połową malin. Pokrój lody na 4 kawałki i ułóż na wierzchu jagód. Ułóż pozostałe jagody i posyp okruchami Crunchie. Przykryj szpatułką bezą, upewniając się, że nadzienie i ciasto są całkowicie przykryte bez przerw. Bezę wygładzić w zawirowane wierzchołki i piec 3-4 minuty do uzyskania lekko złotego koloru. Natychmiast podawaj.


  PRZEJDŹ NA FORUM