Blok czekoladowy z orzechami
Składniki:Blok kakaowy

250 masła,
1/2 szkl. wody,
1-2 szkl. cukru,
5 łyżek kakao,
1 opakowanie mleka w proszku 500 g – polecam Niebieskie lub Łaciate
1- 2 szkl. połamanych ciastek – polecam herbatniki lub biszkopty
bakalie – u mnie po garści posiekanych orzechów włoskich i laskowych oraz migdały.... Przygotowanie:

W garnku umieść masło, cukier, kakao oraz wodę – całość zagotuj ciągle mieszając.
Do lekko przestudzonej masy dodaj partiami mleko w proszku i całość mieszaj łyżką. Powstanie dość gęsta masa i tak ma byćwesoły
Na koniec stopniowo dodaj bakalie oraz ciastka i wymieszaj masę.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej połowę czekoladowej masy i sumiennie dociskaj ją do dna. Chodzi o to, aby ciasto było zwarte bez zbędnych luk. Dodaj resztę ciasta i znów porządnie je dociśnij.
Wystudzony blok czekoladowy włóż do lodówki w celu zestalenie się masy.Blok czekoladowy z orzechami – rady:
Do masy można dodać (zamiast bakalii) odsączone owoce z kompotu. Innym rozwiązaniem są Blok kakaowypokrojone w paseczki domowe konfitury.

Blok czekoladowy trzymamy w lodówce, pomijając chwile, gdy go podajemy 🙂, .

Schłodzony blok czekoladowy można pokroić i serwować Gościom.


  PRZEJDŹ NA FORUM