Batoniki nesquik
Składniki
płatki czekoladowe

250 gramów

cukier

125 gramów

masło

50 gramów

Śmietanka 36%

65 gramów

biała czekolada lub biała polewa czekoladowa

100 gramów... Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka z grubym dnem dodajemy wsypujemy cukier. Włączmy grzanie. Mieszamy cukier szpatułką, aby się nie spalił. Na początku cukier będzie się granulował, potem zmieni swój kolor i zacznie się rozpuszczać. Musimy cały czas mieszać. Cukier podgrzewamy do momentu aż zrobi się karmel- będzie leisty i o bursztynowym kolorze.

Krok 2
Do karmelu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż masło się połączy.

Krok 3
Do masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i nadal mieszamy.

Krok 4
W drugim naczyniu łączymy karmel z płatkami czekoladowymi. Karmel trzeba wlewać stopniowa i sprawdzać konsystencje. Ma ona przypoinać konsystencje masy na szyszki. Jeśli zostanie nam trochę karmelu można zrobić szyszki lub krówki.Krok 5
Płatki połączone z karmelem wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok.30 minut

Krok 6
Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę i zastygniętą masę kroimy na prostokąty.

Krok 7
Rozpuszczamy białą czekoladę i smarujemy nią spód batoników. Wstawiamy do lodówki, aż biała czekolada zastygnie.

Krok 8
Gotowe!


  PRZEJDŹ NA FORUM