Batoniki nesquik |
Składniki płatki czekoladowe 250 gramów cukier 125 gramów masło 50 gramów Śmietanka 36% 65 gramów biała czekolada lub biała polewa czekoladowa 100 gramów... Przygotowanie krok po kroku Krok 1 Do garnka z grubym dnem dodajemy wsypujemy cukier. Włączmy grzanie. Mieszamy cukier szpatułką, aby się nie spalił. Na początku cukier będzie się granulował, potem zmieni swój kolor i zacznie się rozpuszczać. Musimy cały czas mieszać. Cukier podgrzewamy do momentu aż zrobi się karmel- będzie leisty i o bursztynowym kolorze. Krok 2 Do karmelu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż masło się połączy. Krok 3 Do masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i nadal mieszamy. Krok 4 W drugim naczyniu łączymy karmel z płatkami czekoladowymi. Karmel trzeba wlewać stopniowa i sprawdzać konsystencje. Ma ona przypoinać konsystencje masy na szyszki. Jeśli zostanie nam trochę karmelu można zrobić szyszki lub krówki.Krok 5 Płatki połączone z karmelem wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok.30 minut Krok 6 Po upływie 30 minut wyjmujemy blachę i zastygniętą masę kroimy na prostokąty. Krok 7 Rozpuszczamy białą czekoladę i smarujemy nią spód batoników. Wstawiamy do lodówki, aż biała czekolada zastygnie. Krok 8 Gotowe! |