Babeczki czekoladowo-serowe
Ciasto na ok. 12 szt.:
Ilość Składnik

mąki gryczanej jasnej

zimnego masła

ksylitolu
4 łyżki wody....Masę serowo-czekoladowa:
Ilość Składnik

250 g zmielonego twarogu półtłustego

ksylitolu/erytrytolu zmielonego

małe jajka

jogurtu naturalnego
150 g ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej/mlecznej bez cukru...Dodatkowo:
Ilość Składnik

śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki

startej h=gorzkiej cekolady.... Sposób przygotowania
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Pokroić masło na kawałki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać ksylitol i wymieszać. W miarę potrzeby dodać wodę (tyle by wyrobić miękkie, nieklejące ciasto). Wyrobione ciasto przykryć, schłodzić około 30 min. w lodówce.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Powycinać z niego koła o śr. większej o 2-3 cm niż spód foremek na muffinki. Wyłożyć nim natłuszczone wcześniej foremki. Dno babeczek ponakłuwać widelczykiem.W misce utrzeć ser z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Dodać jajka, nadal ucierać. Wmieszać jogurt. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, nieco przestudzić. Przelać do masy, nie przerywając ucierania, bo się zwarzy. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 170°C) przez około 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci, a masa serowa się zetnie. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kokosową lub kremówkę. Nałożyć ja do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i ozdobić każdą babeczkę rozetką. Przybrać tartymi czekoladowymi wiórkami.


  PRZEJDŹ NA FORUM