Kruche mini jabłeczniki
CIASTO - 250 g mąki pszennej luksusowej
70 g cukru pudru
150 g masła
3 żółtka z niedużych jajek
2 szczypty soli
ew. otarta skórka z połowy dużej cytryny.....FARSZ - 500 g jabłek, u mnie Champion
100 g suszonej żurawiny
100 g pokruszonych łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki soku z cytryny
40 g bułki tartej
100 g jasnego cukru trzcinowego
2 szczypty mielonego cynamonu
2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
1 szczypta mielonego imbiru

dodatkowo - 1 białko
cukier puder do oprószenia .....sposób przygotowania: CIASTO - mąkę przesiałam do miski dodając sól i cukier. Wkroiłam zimne masło i roztarłam wszystko tak jak na kruszonkę - ma powstać jakby mokry piasek bez większych grudek tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam z niego gruby placuszek, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut. Czasami do ciasta dodaję jeszcze skórkę startą z cytryny.FARSZ - jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kosteczkę - 500 g to waga jabłek już oczyszczonych i pokrojonych. Skropiłam je sokiem z cytryny. Dosypałam cukier, bułkę tartą, przyprawy, suszoną żurawinę oraz orzechy włoskie lekko pokruszone - nie za drobno żeby były wyczuwalne. Wszystko dobrze wymieszałam.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm i metalową obręczą wycinałam krążki. Tymi krążkami wylepiłam wgłębienia formy do muffinek. Dno każdego ciastka posmarowałam, przy pomocy pędzelka, roztrzepanym białkiem. Nałożyłam porcje farszu lekko je ugniatając. Wierzch także posmarowałam białkiem.

Jabłeczniki piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C na dolnej półce, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiłam w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjęłam. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem.Z tej ilości składników wychodzi 12 jabłeczników pieczonych w formie na normalnej wielkości muffiny albo 24 sztuki z formy na mini muffinki.


  PRZEJDŹ NA FORUM