Świeże zioła – zapach włoskich dań
Kuchnia włoska to królowa prostych składników. Pomidory, oliwa, makaron, drożdżowe ciasto na pizzę czy focaccię, czosnek, ser – wszystko to tworzy podstawę znanych dań. Ich siła tkwi jednak nie tylko w prostocie, ale i wysokiej jakości produktów, oraz dużej ilości aromatycznych świeżych ziół. Najpopularniejsze to bazylia i oregano, ale jeśli planujesz zgłębiać tajniki włoskich dań, zaopatrz się także w rozmaryn, szałwię, tymianek i estragon. Rozmaryn dodaje się do dań mięsnych, takich jak włoski gulasz peposo. Zioło to ma intensywny zapach, jest bogate w olejki eteryczne, dlatego wspaniale podkreśla smak czerwonych mięs. Z kolei bazylia, pietruszka czy kolendra świetnie komponują się z warzywami. Nadziewane bakłażany to doskonały przykład na wykorzystanie świeżych ziół. Na gotowej potrawie układaj całe listki, które uwolnią swój smak podczas jedzenia, a dodatkowo będą stanowiły apetyczną dekorację. Oregano jest popularnym dodatkiem do pizzy, używanym nie tylko do sosów, ale także do doprawienia przygotowanej już potrawy. Ma lekko gorzki i korzenny posmak, dlatego należy używać go z umiarem.

Włoskie dania to niezwykłe bogactwo smaków, kolorów oraz sezonowych warzyw. To również owoce morza i pyszne wędliny, a przede wszystkim radosna celebracja jedzenia przy wspólnym stole. Wystarczy kilka prostych składników, naturalnych i dobrej jakości, by odkrywać kolejne przepisy z tej znakomitej kuchni.


  PRZEJDŹ NA FORUM