Kotlety z kalafiora
Składniki:
jajka2 szt.
bułka tarta300 g
czosnek1 ząbek
olej100 ml
kalafior1 szt.
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta..... Kroki przygotowania:
Kotlety z kalafiora1.
Kalafior należy ugotować w wodzie z solą na pół miękko. Następnie ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do tego: 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety). Potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Opcjonalnie, jeśli lubimy, dodajemy posiekaną zieleninę (koper wymieszany z pietruszką).

Kotlety z kalafiora2.
Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je na końcu w pozostałej części bułki tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotlety z kalafiora podajemy z surówką i np. sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym.


  PRZEJDŹ NA FORUM