Francuska gwiazda
Składniki:
Francuska gwiazda
podstawowe
opakowanie ciasta francuskiego
pasztet
2-3 łyżki pesto
jajko
mak do posypania..... Sposób przygotowania:
Francuska gwiazda
Z ciasta francuskiego wycinamy dwa identyczne koła. Jedno z kół układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienką warstwę pasztetu (pasztet można wcześniej podgrzać kilka sekund w mikrofalówce, będzie łatwiej się rozsmarowywał), a następnie nakładamy warstwę pesto. Równo rozsmarowujemy.

Nakładamy drugie koło z ciasta francuskiego. Ciasto nacinamy nie do końca tworząc cztery równe części.

Każdą z ćwiartek dzielimy na cztery części. Każdy z powstałych trójkątów obracamy delikatnie wokół własnej osi w tą samą stronę.

Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15-18 minut.


  PRZEJDŹ NA FORUM