Chleb bezglutenowy z twarogiem i migdałami
Składniki na formę keksową o wymiarach ok. 21x 11 cm:
60 g mąki gryczanej
125 g zmielonych, blanszowanych migdałów
60 g pestek z dyni lub słonecznika
25 g masła, temperatura pokojowa
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
125 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżka erytrytolu (lub ½, łyżki ksylitolu)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia..... Sposób przygotowania:
Formę keksową (o wymiarach ok. 21x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
W jednej misce wymieszać mąkę gryczaną, zmielone migdały, pestki, proszek do pieczenia i sól.
Do drugiej miski dodać miękkie masło i miksować przez kilka sekund. Dodać jajka, twaróg, oliwę z oliwek i erytrytol. Miksować ok. 30 sekund.
Wsypać składniki z pierwszej miski i wymieszać trzepaczką do połączenia.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy i pozostawić na co najmniej 2 godziny przed rozkrojeniem.


  PRZEJDŹ NA FORUM