Gulasz Z Polędwicy Wieprzowej
Składniki:
5-8 porcji

1 kg polędwicy wieprzowej
1 batat
1 duża marchewka
kawałek selera
1 duża pietruszka
250 g pieczarek
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 duże laurowe liście
1 l mięsnego bulionu 100 ml sherry
garść świeżej kolendry, posiekanej
1 ½, łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 ½, łyżeczki nasion kolendry
1½, łyżeczki kopra włoskiego
½, łyżeczki pieprzu kajeńskiego
½, łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
150 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki oliwy
1 łyżka mąki
sól do smaku.....Wykonanie:
Nasiona kminu, kolendry i włoskiego kopru upraż na suchej patelni, a następnie zgnieć w mozdzierzu. Dwie trzecie mieszanki wsyp do dużej miski, dodaj 2 łyżki oliwy, pieprz kajeński, połowę oregano i tymianku oraz dwa ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Wymieszaj.
Mięso oczyść z błonek jeśli jest taka potrzeba, pokrój na talarki o grubości 2 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj przez mięso przez godzinę w chłodnym miejscu.
Batata, marchew,pietruszkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz pieczarki i przekrój na pół. Obierz cebulę i resztę czosnku. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki.
Na rozgrzany oliwę wrzuć cebulę i resztę przypraw. Smaż 2 minuty następnie dodaj czosnek i pieczarki. Smaż przez 5 minut. Teraz dodaj resztę warzyw i podsmaż przez 5 minut. Podlej warzywa sherry. Poczekaj aż połowa wyparuje i wtedy wlwj gorący bulion. Gotuj warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj suszone śliwki.
Zrumień polędwicę partiami na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Przełóż do nczynia i przykryj. Na patelni, w której smażyła się polędwica wsyp łyżkę mąki. Zrumień przez minutę. Mieszając energicznie dodaj sos za pomocą czerpaka. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj teraz do reszty gulaszu i zamieszaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem, a następnie dodaj ciepłą, zrumienioną polędwicę (polędwica powinna być różowa w środku). Doprowadz gulasz do wrzenia.Podawaj gulasz z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem.


  PRZEJDŹ NA FORUM