Zupa ogórkowa
2 lbulionu drobiowego/rosołu (lub 2 udka kurczaka, seler, pietruszka)
2marchewki
8ziemniaków
8ogórków kiszonych
200 mlśmietany 18% lub 12%
200 gugotowanego ryżu
600 gżeberek wieprzowych
koperek
liść laurowy, ziele angielskie.... Jak przygotować?
Żeberka i udka przepłucz, zalej wodą, dodaj seler, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli używasz rosołu lub bulionu, zalej żeberka bulionem. Dodaj marchewki.

Gotuj około 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu zbieraj łyżką unoszące się na powierzchni szumowiny.

Ugotowane, miękkie mięso wyciągnij i oddziel od kości. Seler i pietruszka nie będą Ci już potrzebne, natomiast marchewkę pokrój w plasterki.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj starte na tarce lub drobno pokrojone ogórki oraz śmietanę. Aby śmietana się nie zwarzyła, odlej odrobinę ciepłego płynu, wymieszaj ze śmietaną i wlej całość do garnka.

Zupę podawaj z kawałkami mięsa, marchewką, koperkiem i ryżem.


  PRZEJDŹ NA FORUM