Cytrynek z bezą |
BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka skórki z cytryny KREM CYTRYNOWY: 2 jajka 2 żółtka 1 szklanka cukru 75g masła 3/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżka skórki z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200g śmietanki 30% 250g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny BEZA: 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny....Sposób przygotowania: Cytrynek z bezą Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać, dodając skórkę z cytryny. Wlać do tortownicy o średnicy 25cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce. Przekroić na pół. BEZA: Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25cm (odrysowałam wcześniej od formy). Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać po łyżce cukier. Powinien się całkowicie rozpuścić. Zmniejszyć obroty i dodać sok z cytryny, i mąkę ziemniaczaną. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać na przygotowany wcześniej papier stożki jeden przy drugim. Nie wypełniając całego koła, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C i po 5min zmniejszyć temperaturę do 120*C. Suszyć przez 1godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej przez całą noc. KREM: żółtka roztrzepać z cukrem w garnuszku i wstawić na mały ogień. Dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i masło. Wszystko podgrzewać, aż uzyskamy gęsty krem. Nie zagotowywać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone i dodawać porcjami krem cytrynowy. Wlać cienkim strumykiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Jeżeli krem będzie gęsty można z żelatyny zrezygnować. Przełożyć kremem biszkopt, a na wierzchu delikatnie umieścić bezę. Odstawić w chłodne miejsce. Smacznego! |