Szparagi smażone
Składniki:
pęczek młodych zielonych szparagów - 500 g
4 jajka sadzone
2 łyżki masła
duży ząbek czosnku
garść siekanego koperku
po pół łyżeczki soli i pieprzu....Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym. Przygotuj sobie dużą patelnię. U mnie patelnia ma średnicę 28 cm, więc nie musiałam przecinać szparagów na pół. Jeśli Twoje szparagi nie zmieszczą się na patelni, to każdą sztukę przetnij na pół. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Polecam sięgnąć po masło klarowane, które nie palni się w trakcie smażenia.

Ząbek czosnku pokrój w grubsze plasterki i chwile podsmażaj z obu stron. Czosnek zdejmij na miseczkę, by dodać go już na talerzu razem ze szparagami i jajkiem sadzonym. Jeśli będziesz dalej smażyć czosnek ze szparagami, może on za mocno się przyrumienić i zrobi się gorzki. Na nagrzaną patelnię z masłem czosnkowym wyłóż szparagi. Szparagi smaż do 15 minut na średniej mocy palnika. Już po 10 minutach możesz sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie. Wybierz wówczas najgrubszego szparaga i spróbuj go od strony łodygi. Szparagi przekładaj w trakcie smażenia przy pomocy szczypiec. Powinny się równomiernie zarumienić. W trakcie smażenia szparagów, lub po ich usmażeniu przygotuj jajka sadzone smażone na maśle. Zobacz mój przepis na idealne jaja sadzone. Szparagi posól na sam koniec smażenia. Przełóż je na cztery talerze. Na każdą porcję wyłóż jajko sadzone. Danie oprósz dodatkowo świeżo mielonym pieprzem i posyp koperkiem. Nie zapomnij o plasterkach czosnku zdjętych z patelni na samym początku. Ja dorzuciłam jeszcze małe pomidorki dla przełamania koloru i smaku.


  PRZEJDŹ NA FORUM