Pasztet warzywny
Składniki:
3 papryki (czerwona, zielona, żółta) - 750 g
1 większy bakłażan - 400 g
1 średnia cukinia - 300 g
2 średnie cebule - 370 g
6 ząbków czosnku
1 saszetka ryżu - 100 g (waga przed ugotowaniem)
1 puszka białej fasoli - 400 g
3 średnie jajka
4 łyżki oleju
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
przyprawy: 2 płaskie łyżki słodkiej papryki, po płaskiej łyżce soli i oregano, po płaskiej łyżeczce pieprzu i chili
opcjonalnie: 50 g tartego parmezanu...Pasztet warzywny
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do zrobienia pasztetu użyłam foremki do wypieków o wymiarach około 24 x 21 cm (wysokość na 7 cm). Aby zrobić pasztet z warzyw potrzebujesz tez maszynki do mielenia.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1600 gramów pysznego pasztetu warzywnego.


  PRZEJDŹ NA FORUM