Budyń jaglany
Składniki
0.6 szklanki kaszy jaglanej (60 g)
lub płatków jaglanych
0.7 sztuki jabłek (100 g)
lub gruszek
1.3 garści rodzynek (30 g)
lub daktyli
0.8 szklanki napoju owsianego (200 g)
lub napoju migdałowego
0.7 garści orzechów włoskich (20 g)
lub orzechów nerkowca
3 łyżeczki erytrolu (15 g).....Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy w ciepłej wodzie. Do rondelka wlewamy połowę napoju roślinnego i około 1/3 szklanki wody, następnie dodajemy kaszę
2. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Jeżeli kasza wcześniej wchłonie płyny, możemy dolać trochę napoju roślinnego lub wody
3. Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy drugą połowę napoju roślinnego i erytrolu, następnie blendujemy na idealnie gładki mus. Można użyć także miksera
4. Do gotowego budyniu dodajemy ulubione dodatki. Opcjonalnie cynamon 5. Możemy cieszyć się smakiem pysznego domowego budyniu jaglanego. Smacznego!


  PRZEJDŹ NA FORUM