Konfitura śliwkowa z czekoladą
Składniki:

1,2 kg śliwek węgierek
500g cukru żelującego 2: 1
1 pomarańcza
100g gorzkiej czekolady....Sposób przygotowania:

Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pokroić w drobną kostkę.Pokrojone śliwki wymieszać dokładnie z cukrem żelującym i pozostawić na noc (lub na 12godz.), aby owoce puściły sok.
Na następny dzień ściąć cienko skórkę z połowy pomarańczy i drobno posiekać. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok i skórkę dodać do śliwek. Całość przełożyć do garnka.
Czekoladę drobno posiekać. Odstawić na bok.
Garnek postawić na piecu. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką. Konfiturę pozostawić na 5min. Kolejno dodać posiekaną czekoladę. Całość wymieszać.
Konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków (każdy po 250ml) konfitury.
Konfiturę można przechowywać do 3 miesięcy..


  PRZEJDŹ NA FORUM