Kuleczki porowe
Składniki
por

500 gramów

Bulionetka drobiowa Knorr


mąka

30 gramów

masło

30 gramów

mleko

150 mililitrów

jajko

1 sztuka

bułka tarta


pęczek natki pietruszki

0.5 sztuki

olej.....Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodaj bulionetkę Knorr do wrzątku i wmieszaj do momentu, gdy powstanie klarowny bulion.

Kuleczki porowe - Krok 1
Krok 2
Pokrój pory na plasterki i duś na patelni przez pięć minut. Dolej rosół i gotuj przez 10- 15 minut.Krok 3
W garnku roztop masło, dodaj mąkę i przysmaż na złocisty kolor. Dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Pory wraz z zawartością patelni włóż do sosu. Gotuj chwilę do czasu, gdy masa zgęstnieje. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Kuleczki porowe - Krok 3
Krok 4
Rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia. Z masy porowej uformuj małe kuleczki, obtocz w jajku i bułce tartej.

Kuleczki porowe - Krok 4
Krok 5
Usmaż na złoto- brązowy kolor. Przed podaniem posyp pietruszką.


  PRZEJDŹ NA FORUM