Zupa pokrzywowa
Składniki
2 małe ząbki czosnku (lub 1 duży)
pół białej części pora
pół cebuli
4 niewielkie ziemniaki
ok. 40 g umytych liści pokrzywy (to mniej więcej dwie garście umytych liści, czyli jakieś 4-5 razy więcej suchych)
1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
łyżeczka lubczyku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
opcjonalnie 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, ja użyłam głównie do dekoracji
świeżo zmielone sól morska i pieprz do smaku (dużo pieprzu!)
350 ml bulionu warzywnego...Przygotowanie
Zaczynamy od rozgrzania na patelni lub w garnku oleju lub masła klarowanego i rozmrożenia bulionu (jeśli oczywiście był zamrożony).
W tym czasie kroimy pora w plastry, a cebulę i czosnek w kostkę. Wrzucamy to na patelnię do zeszklenia.
Po chwili dodajemy do tego pokrzywę i przyprawy i smażymy lub dusimy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy je do reszty. Zalewamy to bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli ok. 15-20 minut.
Na końcu kontrolujemy smak, jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Taką zupę można już podawać, ale można też delikatnie zabielić ją jogurtem lub śmietaną, albo zmiksować na krem.


  PRZEJDŹ NA FORUM