Lukier cytrynowy
Składniki:
140g cukru pudru (ok. 1 szklanki)
3 łyżki soku z cytryny....Sposób przygotowania:
Cukier puder przesiać do miseczki. (Jeśli cukier jest gładki i niezbity nie jest to konieczne).
Wlać sok z cytryny i ucierać łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Ewentualne grudki rozcierać tyłem łyżki o ścianki miseczki. Sprawdzić konsystencję lukru. Jeśli jest za gęsty dodać jeszcze parę kropli soku z cytryny lub wody, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. (Jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać zależy od Was np. do pączków polecam rzadszy, przeźroczysty lukier, a do ozdabiania pierniczków musi być gęstszy, aby się nie rozlewał przy dekorowaniu i był biały).Lukier zaraz po przygotowaniu wykorzystać. Ciasto polewamy lukrem, rozprowadzając go szybko tylną stroną łyżki lub przekładamy lukier do jednorazowego rękawa cukierniczego/ woreczka do mrożenia (po napełnieniu woreczka lukrem odciąć jeden róg) i dekorujemy ciasteczka, pierniczki, drożdżówki.


  PRZEJDŹ NA FORUM