ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM
ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM SKŁADNIKI
1,5 kg ziemniaków umytych
sól do smaku
około 80 ml oleju (może być mniej, może być więcej)
5-10 ząbków czosnku zależnie od wielkości, gatunku i ostrości
opcjonalnie jeśli chcecie możecie pod koniec pieczenia dodać też łyżkę lub dwie masła krowiego lub wegańskiego...ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki myję, oszuszam. Kroje na spore kawałki ja lubię takie 2×2 lub 2×3 cm. Przekłada do blaszki, polewam 2-3 łyżkami oleju, posypuje sola i mieszam dokładnie. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
Czosnek obieram przepuszczam przez praskę, mieszam z 2 łykami oleju. Pod koniec pieczenia ziemniaków polewam je tym olejem z czosnkiem i mieszam ponownie (tym razem łyżką) bardzo dokładnie.
Podpiekam przez 10 minut i podaję. U nas z sosem pikantnym z curry bardzo szczęśliwy


  PRZEJDŹ NA FORUM