Krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany
LISTA SKŁADNIKÓW:
400 ml dobrej jakości śmietanki-kremówki, tj. 30% albo 36%, przeznaczonej do ubijania
5 łyżek cukru-pudru
1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel albo czekolady białej E.Wedel (ewentualnie: czekolada lekko
opcjonalnie: 200 g serka mascarpone
opcjonalnie: kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego...PRZYGOTOWANIE:
1
Wlej śmietankę do rondla, dodaj cukier puder i podgrzej, ale tak, aby się nie zagotowała.

2
W międzyczasie posiekaj lub połam czekoladę na drobne kawałki – tak, aby łatwo się roztopiła.

3
Kiedy śmietanka będzie już gorąca (ale nie wrząca!), wrzuć do niej czekoladę i zdejmij rondel z ognia.

4
Mieszaj trzepaczką, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady – to bardzo ważne, aby krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany nabrał odpowiedniej konsystencji.Opcjonalnie dodaj kilka kropel olejku waniliowego lub migdałowego.

6
Odstaw do wystygnięcia.

7
Kiedy ganache będzie wystarczająco chłodny, wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano będzie gotowy do ubicia.

8
Dobrze schłodzoną śmietankę z czekoladą wyjmij z lodówki i przelej do wysokiej miski.

9
Ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do uzyskania idealnie kremowej, gęstej konsystencji.

10
Jeśli chcesz, na koniec możesz wzbogacić krem czekoladowy do tortu z bitej śmietany, dodając do niego ok. 200 g serka mascarpone, który nada całości puszystości. tak przygotowanym kremem możesz przekładać np. tort, jak również nadziewać ptysie i inne desery, zgodnie z własnymi preferencjami.


  PRZEJDŹ NA FORUM