Sos a la Sobieski”
350 ml wywaru z drobiu (ze skrzydeł, szyjek i warzyw), 50 ml śmietany, 6 - 8 dag pieczarek, 5 dag ugotowanego kalafiora, 3 dag groszku konserwowego, 3 dag tłuszczu, 3 dag mąki, koperek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa i przyprawy do zup do smaku..... Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pieczarki i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać groszek, rozdrobniony kalafior i śmietanę. Sos połączyć z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku. Sos podawać do drobiu i dzikiego ptactwa.


  PRZEJDŹ NA FORUM