Kotlety Sznycelki z Piersi Indyka
Składniki:
2 piersi z indyka ok. 500-600 g
2 łyżki papryki słodkiej
Pieprz i sól
1 szklanka mąki
1 szklanka bułki tartej
2 jajka
1 łyżka masła
olej do smażenia...Sposób przygotowania kotletów:
Polędwice z indyka umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić na ok. 1,5 cm kawałki. Rozłożyć mięso na desce, przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Najpierw z jednej strony posolić, oprószyć pieprzem i papryką, lekko przyklepać ręką. Przewrócić
na drugą stronę i teraz tylko już posolić, ponownie przyklepać. Odstawić na ok. 15-20 min.Przygotwać trzy talerzyki, na nr. 1 – rozbić jajka i ,,rozkłócić” widelcem, talerz nr 2 – wysypać mąkę,
a na nr. 3 – wysypać tartą bułkę.

Kotleciki maczać z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec
w tartej bułce.

Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety ułożyć jeden obok drugiego, smażyć na sporym ogniu
do zrumienienia. Zmniejszyć płomień do minimum i dopiero wtedy przewrócić kotlety na drugą stronę. Na patelnię z kotletami włożyć masło, przykryć szczelną przykrywką i tak dusić ok. 20 min.

Nie podnosić przykrywki, kotleciki mają się udusić i zmięknąć.


  PRZEJDŹ NA FORUM