JAJKA ZAPIEKANE

JAJKA ZAPIEKANE – SKŁADNIKI:
4 plastry chleba tostowego pszennego lub bezglutenowego
4 plasterki szynki, bekonu lub świetnej w smaku wegetariańskiej wędliny, którą można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Tu można poszaleć z gatunkiem do wyboru jest kilkanaście w różnych smakach.
½, puszki z krojonymi pomidorami lub kilka świeżych pomidorów
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól, pieprz oraz zioła suszone
1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej ekologicznej....JAJKA ZAPIEKANE – PRZEPIS:
Formy do zapiekania wysmarować masłem.
Na dnia każdej ułożyć chleb tostowy i przycisnąć go do ścianek.
Wędlinę pokroić w paseczki.
Do kokilek wlać po kilka łyżek pomidorów z puszki, dodać zioła, szynkę i roztarty czosnek. Wbić po 1 jajku i wstawić foremki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 10 minut. Podawać na ciepło. Żółtko powinno być płynne a białko ścięte.


  PRZEJDŹ NA FORUM