JAJKA ZAPIEKANE |
JAJKA ZAPIEKANE – SKŁADNIKI: 4 plastry chleba tostowego pszennego lub bezglutenowego 4 plasterki szynki, bekonu lub świetnej w smaku wegetariańskiej wędliny, którą można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Tu można poszaleć z gatunkiem do wyboru jest kilkanaście w różnych smakach. ½, puszki z krojonymi pomidorami lub kilka świeżych pomidorów 2 ząbki czosnku 4 jajka sól, pieprz oraz zioła suszone 1 łyżka masła lub margaryny bezmlecznej ekologicznej....JAJKA ZAPIEKANE – PRZEPIS: Formy do zapiekania wysmarować masłem. Na dnia każdej ułożyć chleb tostowy i przycisnąć go do ścianek. Wędlinę pokroić w paseczki. Do kokilek wlać po kilka łyżek pomidorów z puszki, dodać zioła, szynkę i roztarty czosnek. Wbić po 1 jajku i wstawić foremki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 10 minut. Podawać na ciepło. Żółtko powinno być płynne a białko ścięte. |