Indyk z mandarynkami |
GŁÓWNE SKŁADNIKI 30-35 dag fileta z indyka 1 puszka mandarynek w puszce 250 ml bulionu z kury 1 szklanka ryżu 1 i 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili oliwa z oliwek sól....Przygotowanie Indyka umyć, osuczyć i pokroić w kostkę. Dodać część curry, papryki mielonej, chili i soli do mięsa i obtoczyć je w przyprawach. Zostawić na 20 minut. Następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i podsmażyć mięso w przyprawach. Przygotować garnek z grubym dnem. Postawić garnek na ogniu. Wlać łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucić ryż. Wymieszać z oliwą. Wrzucić resztę przypraw - wymieszać. Dodać mandarynki razem z syropem, obsmażone mięso oraz wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu od 10 do 15 minut (w zalezności od rodzaju ryżu). |