Indyk z mandarynkami
GŁÓWNE SKŁADNIKI
30-35 dag fileta z indyka
1 puszka mandarynek w puszce
250 ml bulionu z kury
1 szklanka ryżu
1 i 1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki chili
oliwa z oliwek
sól....Przygotowanie
Indyka umyć, osuczyć i pokroić w kostkę. Dodać część curry, papryki mielonej, chili i soli do mięsa i obtoczyć je w przyprawach. Zostawić na 20 minut.
Następnie rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i podsmażyć mięso w przyprawach.
Przygotować garnek z grubym dnem. Postawić garnek na ogniu. Wlać łyżkę oliwy. Gdy się rozgrzeje, wrzucić ryż. Wymieszać z oliwą. Wrzucić resztę przypraw - wymieszać. Dodać mandarynki razem z syropem, obsmażone mięso oraz wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu od 10 do 15 minut (w zalezności od rodzaju ryżu).


  PRZEJDŹ NA FORUM