Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki nalewki porzeczkowej
Podaję takie proporcje, które pozwolą na wypełnienie 2 litrowego słoja, z którego powinno udać się uzyskać ok. 1.5 litra nalewki.

spirytus 70% – 1 litr
czarne porzeczki – 1 kilogram
syrop cukrowy – 0,5 kg cukru + 0,5 l wody...Wykonanie nalewki z czarnej porzeczki
W przygotowaniu nalewki z czarnej porzeczki najwięcej roboty jest na początku z samymi owocami, które są bardzo małe i wymagają duuużo cierpliwości ,)
Porzeczki obierz z ogonków, opłucz dokładnie i oczyść z zanieczyszczeń. Widziałem przepisy, w których zalecano usuwać również szypułki, ale to by była syzyfowa robota i radzę to sobie odpuścić. Ważne, żeby do nalewki trafiły tylko zdrowe i dojrzałe porzeczki. Wszelkie uszkodzone lub nadpsute koniecznie trzeba odrzucić.
Spirytus o mocy 70% przygotuj ze spirytusu 96% i przegotowanej, schłodzonej, i filtrowanej wody według proporcji: 200 ml wody na 500 ml spirytusu. Alkohol o takiej mocy stwarza optymalne warunki dla procesu maceracji owoców.Tak przygotowane owoce wrzuć do czystego (najlepiej wyparzonego) słoja i zalej przygotowanym wcześniej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i pozostaw w ciemnym, ciepłym miejscu na ok. 6 tygodni. Ja zwykle wstawiam taką nalewkę po prostu do kuchennej szafki.


  PRZEJDŹ NA FORUM