Sos tatarski II
4 jajka,

1 łyżka musztardy,

sok 1/2 z cytryny,

sól,

cukier,

200 – 250 ml oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy),

1 łyżeczka chrzanu,

1 – 2 ząbki czosnku,

2 ogórki konserwowe,

60 g grzybków marynowanych,

2 łyżki posiekanego szczypiorku... Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimną wodą.

Białka pokroić w kostkę.

Grzybki posiekać.

Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Jajka obrać.

Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka.

Żółtka przetrzeć przez sito.

Utrzeć z musztardą, solą, cukrem i sokiem cytrynowym na gładką masę (przyprawy dodajemy do smaku).

Dalej ucierając wlewać powoli małym strumieniem olej.

Sos wymieszać z chrzanem, posiekanymi grzybkami, drobno pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem.

Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem.



  PRZEJDŹ NA FORUM