Sos tatarski II |
4 jajka, 1 łyżka musztardy, sok 1/2 z cytryny, sól, cukier, 200 – 250 ml oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy), 1 łyżeczka chrzanu, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 ogórki konserwowe, 60 g grzybków marynowanych, 2 łyżki posiekanego szczypiorku... Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć i przelać zimną wodą. Białka pokroić w kostkę. Grzybki posiekać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć żółtka. Żółtka przetrzeć przez sito. Utrzeć z musztardą, solą, cukrem i sokiem cytrynowym na gładką masę (przyprawy dodajemy do smaku). Dalej ucierając wlewać powoli małym strumieniem olej. Sos wymieszać z chrzanem, posiekanymi grzybkami, drobno pokrojonymi ogórkami, szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. |