Torcik kawowo - migdałowy |
100 g włoskich ciasteczek migdałowych amaretti, 500 ml mleka, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 6 łyżeczek kawy mielonej, 1/2 łyżeczki do kawy cynamonu, 4 – 5 łyżek cukru, 20 -30 ml brandy, 12 g żelatyny...Dno tortownicy (średnica 20 - 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka skrop brandy. Mleko zagotuj, wsyp do niego kawę, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Mleko przecedź przez gęste sito. Dopraw do smaku cynamonem. Do miseczki wsyp budyń i cukier, wlej trochę przestudzonego mleka kawowego. Dokładnie wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej do niego mleko wymieszane z budyniem i cukrem. Dokładnie wymieszaj i dalej mieszając zagotuj. Żelatynę wsyp do miseczki, wlej 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gorącą wodą i podgrzewaj (nie gotuj!). Mieszaj aż żelatyna się rozpuści. Budyń zacznij ubijać, powoli dodając rozpuszczaną żelatynę. Ubijaj, aż masa zrobi się pulchna. Wlej do niego masę budyniową i ubijaj, aż masa zrobi się pulchna. Wylej masę budyniową na ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia w zimne miejsce. |