Torcik kawowo - migdałowy
100 g włoskich ciasteczek migdałowych amaretti,

500 ml mleka,

1 opakowanie budyniu śmietankowego,

6 łyżeczek kawy mielonej,

1/2 łyżeczki do kawy cynamonu,

4 – 5 łyżek cukru,

20 -30 ml brandy,

12 g żelatyny...Dno tortownicy (średnica 20 - 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Ciasteczka skrop brandy.

Mleko zagotuj, wsyp do niego kawę, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Mleko przecedź przez gęste sito.

Dopraw do smaku cynamonem.

Do miseczki wsyp budyń i cukier, wlej trochę przestudzonego mleka kawowego. Dokładnie wymieszaj.

Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej do niego mleko wymieszane z budyniem i cukrem. Dokładnie wymieszaj i dalej mieszając zagotuj.

Żelatynę wsyp do miseczki, wlej 50 ml letniej wody i dokładnie wymieszaj. Miseczkę wstaw do garnka z gorącą wodą i podgrzewaj (nie gotuj!). Mieszaj aż żelatyna się rozpuści.

Budyń zacznij ubijać, powoli dodając rozpuszczaną żelatynę.

Ubijaj, aż masa zrobi się pulchna. Wlej do niego masę budyniową i ubijaj, aż masa zrobi się pulchna.

Wylej masę budyniową na ciasteczka.

Odstaw do zastygnięcia w zimne miejsce.


  PRZEJDŹ NA FORUM