Dżem truskawkowy z rabarbarem
1 kg rabarbaru
1 kg truskawek
skórka z ½, pomarańczy
100 g cukru
1 szklanka wiórek kokosowych
‎,Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. ‎,
‎, Truskawki umyj i pozbaw szypułek.‎,...Pomarańczę dokładnie wyszoruj i zetrzyj skórkę- tylko wierzchnią, ciemną część.

Owoce i skórkę pomarańczową wrzuć do garnka i gotuj na wolnym ogniu ok. godziny, mieszając co jakiś czas i uważając by nie przypalić.

Gdy uzyskamy oczekiwaną gęstość dodaj cukier oraz wiórki kokosowe. Gotuj jeszcze z 20 minut.

Słoiki wyparz – ja je najpierw myję, przelewam wrzątkiem, a potem wyprażam przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 130 st. C.

Do jeszcze gorących dokładnie osuszonych słoików (nakrętka i gwint muszą być suche) przełóż dżem, zakręć i postaw do góry nogami.
Słoki wstaw do gorącego piekarnika i pasteryzuj ok. 20 minut ( w 130 st. C). Po tym czasie piekarnik wyłącz, otwórz drzwiczki, a słoiki wyciągnij dopiero po całkowitym ostygnięciu piekarnika.


  PRZEJDŹ NA FORUM