ŁOPATKA WIEPRZOWA DUSZONA W SOSIE WŁASNYM: IDEALNY OBIAD JAK U MAMY
SKŁADNIKI
1 KG SZYNKI WIEPRZOWEJ

4 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ

2 ŚREDNIE CEBULE

2-3 SZKLANKI WYWARU Z WARZYW LUB WODY

SÓL, PIEPRZ DO SMAKU

OLEJ DO SMAŻENIA.....PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mięso umyj i pokrój w poprzek włókien na dość grube kawałki o grubości 2-2,5 cm. Każdy kawałek przypraw pieprzem i solą. Plastry mięsa obtocz w mące, nadmiar mąki strzepnij. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso aż do momentu, gdy nabierze lekko brązowej barwy. Dodaj cebulę i smaż do lekkiego zrumienienia. Wlej bulion i zamieszaj, skrobiąc dno garnka, aby rozpuścić w wywarze wszystkie przypalone kawalątki mięsa i mąki. Przykryj pokrywką i duś pod przykryciem przez około 1 godzinę na wolnym ogniu.Podaj gorące mięso z kaszą polaną sosem z duszenia, najlepiej w towarzystwie kiszonego ogórka.


  PRZEJDŹ NA FORUM