Babka z zajączkiem
Składniki na babkę kakaową:

200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
50 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko – wymieszać.

Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160º,C przez około 40 – 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150º,C. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce.

Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (Ścinki można zamrozić i wykorzystać do bajaderek lub cake popsów).



  PRZEJDŹ NA FORUM