PACHNĄCA TYMIANKIEM PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA BOBEM |
SKŁADNIKI 2 PIERSI KURCZAKA 300–400 G BOBU ŁYŻECZKA TYMIANKU SUSZONEGO + KILKA GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO 2 ŁYŻECZKI OLIWY ZĄBEK CZOSNKU, OBRANY I PRZECIŚNIĘTY PRZEZ PRASKĘ SÓL, PIEPRZ 10 CIENKICH PLASTRÓW BOCZKU....PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz i dopraw oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi natnij, aby utworzyć kieszonki, nadziewaj bobem. Na desce do krojenia tak ułóż 5 plastrów boczku, by lekko nachodziły na siebie, połóż na nich pierś i zawiń w boczek. Tak samo postępuj z drugą piersią. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40–45 minut w 180°C. Gotowe piersi przez chwilę studź przed pokrojeniem. |