PACHNĄCA TYMIANKIEM PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA BOBEM
SKŁADNIKI
2 PIERSI KURCZAKA

300–400 G BOBU

ŁYŻECZKA TYMIANKU SUSZONEGO + KILKA GAŁĄZEK ŚWIEŻEGO

2 ŁYŻECZKI OLIWY

ZĄBEK CZOSNKU, OBRANY I PRZECIŚNIĘTY PRZEZ PRASKĘ

SÓL, PIEPRZ

10 CIENKICH PLASTRÓW BOCZKU....PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Bób ugotuj w osolonej wodzie, obierz i dopraw oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi natnij, aby utworzyć kieszonki, nadziewaj bobem. Na desce do krojenia tak ułóż 5 plastrów boczku, by lekko nachodziły na siebie, połóż na nich pierś i zawiń w boczek. Tak samo postępuj z drugą piersią. Ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40–45 minut w 180°C. Gotowe piersi przez chwilę studź przed pokrojeniem.


  PRZEJDŹ NA FORUM