Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
Składniki:
6 szt. białej kiełbasy (ok. 700 g),
1 cebula,
2 łyżki tartego chrzanu,
200 ml śmietanki 30%,
100 ml wody,
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
1 płaska łyżka mąki pszennej,
2-3 łyżki oleju,
sól,
pieprz....Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli.Śmietankę 30% przelać do miski, dodać 100 ml wody i mąkę. Dokładnie wymieszać i przelać na patelnię z zeszkloną cebulką. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać chrzan i kwaśną śmietanę 18%. Cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 16x30 cm poukładać ponacinaną białą kiełbasę. Następnie zalać wszystko przygotowanym sosem chrzanowym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (grzanie góra-dół) i piec bez przykrycia przez około 25 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Opcjonalnie przed podaniem można jeszcze posypać całość odrobiną rzeżuchy.


  PRZEJDŹ NA FORUM