Śmietankowa babka czekoladowa
mąka tortowa 340 g
proszek do pieczenia 2 g
soda oczyszczona 2 1⁄,2 g
cukier 200 g
masło 225 g
kakao 55 g
woda 250 ml
ekstrakt waniliowy 5 ml
jajka 85 g
śmietana 18% 120 g
sól 1⁄,2 g
czekolada gorzka 100 g
śmietana 30% 100 ml
płatki migdałowe 120 g...Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cukrem do miski. Do rondelka przekładamy masło, wlewamy wodę i dodajemy kakao, wanilię oraz sól. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Połowę masy dodajemy do suchych składników i mieszamy (ciasto będzie mocno gęste). Następnie dodajemy drugą część masy i ponownie mieszamy tylko do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy. Na koniec mieszamy z kwaśną śmietaną tylko do połączenia składników. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w formie na 30 minut, następnie wyjmujemy delikatnie.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wystudzoną babkę i dekorujemy płatkami migdałowymi (można wcześniej lekko uprażyć).


  PRZEJDŹ NA FORUM