KOTLETY WEGETARIAŃSKIE
SKŁADNIKI:
5 marchwi
2 pietruszki lub lepiej pasternak
3 cebule
3 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
2/3 szklanki mąki owsianej, ryżowej, sorgo, teff, jaglanej lub kukurydzianej, może też być pszenna jeśli jecie gluten
2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej (jeśli dodajecie mąkę bezglutenowa, jeśli pszenną to nie trzeba)
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku (jeśli lubicie),2 łyżki ziół prowansalskich
sól oraz czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta bezglutenowa lub pszenna, kaszka kukurydziana błyskawiczna lub mąka ryżowa do obtaczania...KOTLETY WEGETARIAŃSKIE – PRZEPIS:
Płatki owsiane wkładam do garnka i zalewam taką ilością wrzącej wody, żeby sięgała na 2 palce powyżej płatków. Zazwyczaj zagotowuję i wyłączam, zostawiając pod pokrywką na 15 minut. Czasami jeszcze przykrywam ręcznikiem aby dobrze napęczniały. Powinny być zwarte i lepiące.
Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce na drobniutkie paski.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoty kolor, dodaję włoszczyznę i razem duszę i zasmażam.
W misce mieszam płatki owsiane z cebulą oraz włoszczyzną, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, mąką ziemniaczaną i owsianą, przyprawami oraz solą i pieprzem.
Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor. Kotlety wegetariańskie podaję na ciepło, jako element obiadu.


  PRZEJDŹ NA FORUM